Regenwater-schutting

Dit jaar is het weer hot news: de droogte versus de regen! Het neerslagtekort neemt dramatisch toe. Om het grondwater op peil te houden, kun je niet genoeg hemelwater opvangen! De regenton is een optie, maar niet de enige. Je hebt diverse alternatieven zoals waterdoorlatende stenen en tegels. Mijn favoriet is de Rainwinner: een modulair bouwsysteem als regenwaterreservoir. Stel je voor dat heel Nederland één Rainwinner-combinatie in zijn schutting of tegen zijn schuurtje zou neerzetten…  Wat een droom!

De RAINWINNER toegepast als gevelbekleding, in een houten schuurtje.als

Droogte

Na regen komt er tegenwoordig zonneschijn, zonneschijn, zonneschijn … wéééken lang. We hebben ook dit jaar weer te kampen met neerslagtekorten. Kijk maar eens op de KNMI-kaart hoe de toestand in jouw regio is. In  droge periodes zoals nu, wordt er weer volop gesproeid met LEIDINGwater uit de buitenkraan 🙁

Na de zon komen hoosbuien, vaak inclusief wateroverlast. Al dat GRATIS regenwater hadden we in de droge periode beter voor onze tuinen kunnen gebruiken… Dus: regenwater opvangen!

Toevallig kwam ik de Rainwinner tegen: wat een geniale oplossing voor Nederland schuttingenland. Hij neemt amper meer plaats in dan een doorsnee- tuinafscheiding.

Modules

De Rainwinner is een waterreservoir op schuttingformaat. De basis is een module van 90 cm breed x 60 cm hoog en 22 cm diep. Hierin kun je 110 liter water opslaan.

Je kunt de modules ‘als Lego-steentjes’ stapelen (maximaal 3 hoog) en koppelen, strak naast elkaar of juist van elkaar. Je kunt ze overal in je tuin installeren: als onderdeel van je schutting, tegen een muur, … Hij valt amper op.

De onderste module heeft een aftapkraantje, voor je gieter en zelfs een tuinslang.

Overal vollopen

Een van de voordelen van de Rainwinner is dat hij NIET pal naast de regenpijp hoeft te staan. Je kunt hem overal installeren.

Je vangt het hemelwater van de daken, via de regenpijp op. MAAR dat loopt via een ‘verborgen’ , ondergrondse leiding van de regenpijp naar de Rainwinner-module. De leiding is net onder het maaiveld ingegraven: dat staat wel zo netjes.

Je kunt de leiding zo lang maken als je wil. Dus kan de Rainwinner meters van je huis staan, helemaal achter in je tuin.

Je kunt er meerdere modules op aansluiten. Zij ‘communiceren’ zoals de vaten uit de Wet van Pascal.  Het water vloeit van de ene naar de andere module,  zodat het waterpeil overal op hetzelfde niveau ligt. Zo krijg je een compleet circuit voor de aanvoer & verdeling van het opgevangen regenwater. 

Overal aftappen

De Rainwinner kun je dus op de plek van bestemming neerzetten: precies daar waar je het water nodig hebt. Bij een regenton blijf je heen en weer lopen: van je tuin, over je terras, naar de ton. Bij de Rainwinner kun je de afstand tussen het aftapkraantje en je planten tot een minimum beperken. Dat is pas handig!

Heb je een grotere tuin, kun je meerdere Rainwinners her en der verspreiden: de ene hier, de andere daar.

Begroeien

De Rainwinner is ‘in design-stijl’ gekleurd, in tijdloos antraciet en UV-bestendig.

Je kunt er een plantenrek voor monteren om te laten begroeien. Dat is nog beter voor de natuur! Een mooie Clematis, Jasmijn of andere klimplant — behalve de Hedera.

Je kunt er ook plantenbakken aan hangen, voor een speels effect.

 

Toekomstmuziek?

Wordt dit de toekomst? Wat mij betreft: absoluut! Ik heb al jaren een regenton en sinds vorig jaar, een minimum aan tegels en veel meer vetplantjes in mijn achtertuin. Maar het kan beter, dus ik ga (sparen) voor een Rainwinner.

 • De hittegolf,
 • de hoosbuien,
 • de droogte in mijn regio (Wijk bij Duurstede)

zijn de druppelS die de emmer doen overlopen! Ik hou jullie op de hoogte.

Een nieuwbouwwijk met een RAINWINNER in iedere tuinafscheiding.

meer over dit onderwerp: | greener living |

16 Comments

 1. J. de Graaf

  Hoe zit het dan met bevriezen in de winter?

  Reply
 2. Vincent Rondwijk

  Erg interessante constructie om water op te vangen! Wij zijn ook aan het kijken naar manieren om hemelwater op te slaan. Een grote IBC tank in onze tuin heeft mijn voorkeur. Toch is deze optie ook handig, vooral wanneer je niet veel ruimte hebt.

  Reply
 3. Teun

  Ik zoek de kosten van zo’n unit.
  Zou er 6 willen plaatsen

  Reply
  • frances

   Beste Teun,
   wat leuk dat je zo enthousiast bent. Voor de prijs, kun je het beste contact opnemen met Harry de Hartigh: http://www.rainwinner.nl.
   Ik ben benieuwd…
   Met vriendelijke groeten, frances

   Reply
 4. Marie

  Goed om te weten welke alternatieven er zijn om regenwater op te vangen. Deze modules lijken mij erg handig, omdat je geen grote regenton in je tuin hoeft te plaatsen die veel ruimte in beslag neemt. Ook leuk dat je plantenbakken kan hangen aan deze constructie!

  Reply
  • frances

   Beste Herjan, dat zal ik navragen bij de leverancier.

   Reply
  • Harry den Hartigh

   De Rainwinner is rechtstreeks bij de bedenker te koop.
   Contactgegevens zijn te vinden op http://www.rainwinner.nl

   Graag heb ik direct contact met u zodat u uw situatie en wensen kunt aangeven en ik het juiste onderdelenpakket kan samenstellen.

   Reply
 5. Aaldert

  Mooi systeem maar hoe gevoelig is het gebruikte materiaal voor inwerking van ozon (zon) gecombineerd met regen ?

  Reply
  • frances

   De Rainwinner is bewust van HDPE gemaakt.

   Reply
  • Harry den Hartigh

   Beste Aaldert,

   Hierbij een antwoord van de bedenker en eigenaar van de Rainwinner.

   Zoals reeds is aangegeven bestaat de Rainwinner uit hoogwaardig HDPE kunststof. De basis kleur van de modules is de kleur die u ziet. Daarnaast bevat het UV-remmer. Hierdoor is verkleuring en/of kwaliteitsverlies door zonlicht of neerslag uitgesloten.

   Reply
  • Harry den Hartigh

   Heer Aaldert,

   Om problemen als verkleuring, algengroei en bolvorming te voorkomen bestaat de Rainwinner uit hoogwaardig HDPE.
   Daarnaast bestaat de module uit één geheel. Er worden dus geen twee helften aan elkaar gelast.

   Reply
 6. Aaldert

  Mooi systeem echter hoe gevoelig is het voor mossen en algen ? Is het systeem ook makkelijk te onderhouden om deze aanslag te voorkomen ?

  Reply
  • frances

   Dank je Aaldert voor je reactie. Ik zal het navragen.

   Reply
  • Harry den Hartigh

   Beste Aaldert,

   Wederom een reactie van de bedenker en eigenaar van de Rainwinner.

   Dankzij het gebruik van HDPE kunststof kan mos niet aan de modules hechten.
   De donkere kleur en de dikke wanden zorgen ervoor dat de modules geen daglicht doorlaat. Algen kunnen niet leven zonder licht. Er is dan ook geen last van licht.

   Via de volgende link komt u op de site van de Rainwinner waar uitgebreid wordt ingegaan op legionella bacteriën https://rainwinner.nl/veel-gestelde-vragen/

   Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This

Share dit bericht op