Stoelen uit de kas

Het 2e weekend van september 2018 was het weer zover: de kunstroute Huissen-Angeren. Een aanrader: een route van 10 km door het idyllische landschap van deze (onbekende) glastuinbouwstreek, langs de rivier de Nederrijn. Dit zou een ideale stek voor de ‘CHAIR FARMS’ van Werner Aisslinger zijn! Kunst, utopie, of de toekomst? Wie weet….

KUNST bij de kas

Bij kassen denk je natuurlijk aan het Westland. Maar deze regio tussen Arnhem en Nijmegen? Nou, niet direct. Vroeger bekend om zijn tabaks – en druiventeelt met ooit 300 kassen in Huissen. Nu relatief onbekend wegens de kleinschaligere glastuinbouw voor groenten en bloemen. (Tip: het Mea Vota museum.)

Dit weekend vormden de kassen een uniek decor voor de schilderijen, sieraden, tassen, bronzen beelden en meer.

De magisch-realistische schilderkunst van  Louise de Haardt

 

STOELEN uit de kas

Hier en daar kom je lege kassen tegen. Flashback! Milaan 2012, als een vreemde eend in de bijt stond ie daar: de Chair Farm van de Duitse designer Werner Aisslinger (*1964). Niet bedoeld voor het kweken van bloemen of groenten, maar voor STOELEN!

De stekjes poot je een kas of in het open veld. De boomscheuten leid je in een aluminium frame: een mal voor de stoelen. Storende takjes kun je gemakkelijk snoeien. Is de ‘stoel’ volgroeid, kun je het aluminium frame openklikken, verwijderen en bewaren voor de volgende teelt. De stoelen zijn rijp voor de oogst.

De Chair Farm van Werner Aisslinger

De Chair Farm is een

‘green design’ experiment.

Het uitgangpunt was: een duurzame productie, nieuwe materialen en een rank, minimalistisch design. Wat dat betreft, is het project geslaagd.

De Chair Farm sluit perfect aan op de eco-pluralistische (r)evolutie. Steeds meer mensen willen ZELF – en SAMEN –  dingen doen/maken. Overal zie je projecten als paddenstoelen uit de grond schieten: social sharing van auto’s tot en met gereeedschappen, urban farming en het moestuinieren. Of het kweken van stoelen ooit van de grond komt? 

Voor zover ik weet, is de Charm Farm een experiment gebleven. Jammer! Als je de uitleg leest, zou je best zelf stoelen kunnen kweken. Het enige wat je nodig hebt:

  • een solide constructie,
  • geperforeerd staal, grond,
  • natuurlijke meststof,
  • een irrigatiesysteem
  • licht.

Groene vingers helpen misschien ook?

Toekomstmuziek?

Zie je het al voor je: kassen, velden, plantages vol stoelen-in-wording. Of dit experiment levensvatbaar is?

  • Ik wil best mijn moestuin als proeftuin aanbieden.
  • Of misschien wil iemand zijn lege kas(sen) voor de stoelenteelt benutten?

Ik ben benieuwd. Jij ook? Ik hou je op de hoogte!

meer over dit onderwerp: | stoelen aan bomen | green(er) living |

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This

Share dit bericht op