Wat IS design-for-All?

Design is een kwestie van smaak: om heerlijk van te genieten. Maar dan… Wat als je lichaam het (tijdelijk) laat afweten? Als je afwijkt van de doorsnee? Sta je daar met je goede smaak voor design: handig is anders.

De oplossing: Design-for-All. Of je nu klein of groot, jong of oud, dik of dun, links- of rechtshandig bent. Of met lichamelijke ongemakken kampt. Design-for-ALL is simpelweg geschikt voor iedereen.

Design for Ageing  ALL

Eind vorige eeuw: een aantal designers zet de vergrijzing op de kaart. Speldeknopjes vergeleken met nu. Ontwerpen voor ouderen: dat kon beter. Mooier dan die typische ‘seniorenproducten’. Je smaak voor design verdwijnt ECHT NIET als je ouder wordt.

Ouderdom komt WEL met gebreken.

Maar gebreken zijn NIET ouderdom exclusief!

Iedereen kan iets hebben of krijgen. Dat is niet aan leeftijd gebonden.

Het begrip ‘ouderdom’ heeft met lichamelijke ongemakken te maken. Je gezichtsvermogen gaat achteruit, je ogen kunnen moeilijker licht- en kleurnuances onderscheiden. Je spierkracht wordt minder. Je lichaam wordt stroever en strammer. Je tastzin gaat achteruit.

Bukken, opstaan, bewegen, dingen openen, vastpakken, tillen. Daar hebben meer mensen (soms) last van. Denk aan iedereen die reuma, rsi, artritis heeft, extra groot, zwaar of hoogzwanger is. Of met een sportblessure zit. Net geopeeerd is. Je kunt zo urenlang doorgaan.

Conclusie:

 

‘Design for Ageing’  =  ‘Design for ALL‘  =  inclusive design

NOBODY is (always) perfect….

Iedereen kan iets hebben of krijgen. De UITZONDERING is de regel: de designnorm. Als je met reuma de deurknop kunt vastpakken, kan iedereen dat. Als je met weinig spierkracht iets open krijgt, kan iedereen dat. Het omgekeerde werkt (meestal) niet.

Design-for-All distantieert zich van ‘speciaal’ design: voor senioren, linkshandigen, XXL maten, …  Zo’n etiket is vaak zo stigmatiserend. De look & feel vaak zo anders dan ‘gewoon’ design. Inderdaad, over smaak valt niet te twisten.

Wat maakt een design ‘for All’? Dat heeft vooral met het kleur en materiaalgebruik, de ergonomie en veiligheid te maken. Die voorwaarden komen samen in een gebruiksvriendelijk en esthetisch ontwerp: dat is de kunst!

Design-for-All is een andere manier van

  • kijken & denken,

  • ontwerpen & inrichten.

Zie je het voor je? Een wit koffiekopje op een wit schoteltje op een lichtgrijs aanrechtblad. Natuurlijk kan dat beter! Het kopje wit van binnen, rood van buiten; het schoteltje rood met een witte cirkel.

En wat dacht je van het cupje koffiemelk, of het blikje frisdrank? Dat vind ik nou typisch voorbeelden van design for none! 

Voel je het? Een glazen, rechthoekige salontafel voor een bruine bank op een donkere vloer.  Het een is amper van het andere te onderscheiden.  Stoten… Ja, dat kan behoorlijk pijn doen.

De oplossingen:

  • het glas in een contrasterend raamwerk, of
  • het blad in een lichtgekleurd materiaal;
  • de bank in een andere kleur dan de vloer.

Meer Design-for-All:

  • De grotere en nog grotere smartphones,
  • de greeploze push-to-open deuren,
  • keukens MET lades en minder bovenkastjes,
  • een afvalbak op hoge pootjes >
  • …..

Dat vindt iedereen toch superhandig?

In de blog kun je genoeg things & thoughts over Design-for-All lezen.

Ideeën zijn van harte welkom.

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This

Share dit bericht op