Stoelen groeien aan bomen

Wat zou de wereld zonder bomen zijn? Ze produceren zuurstof, filteren fijnstof, schadelijke oxiden en ozon uit de lucht. Ze leveren het hout voor de bouw, meubels, broodplanken, kunstobjecten en nog veel meer (design)producten. En niet te vergeten, ze geven ons fruit. Aan bomen groeien appels, peren, bananen ― zelfs stoelen en lampen! Ongelooflijk, hè? Het gebeurt echt, in Engeland.

Tijdens de Design Week Milaan 2018, heb ik het ontdekt. Helemaal geen gek idee! In 2012 had ik het Chair Farm project van Werner Aisslinger (D) al gezien. De stoelen en lampen van FULL GROWN passen in dit futurologische — of futuristische —  concept. De Engelse designstudio is al in 2006 met de teelt begonnen, op een klein stukje land in het Peak District (UK).

Hoe BIODYNAMISCH telen?

Het jonge boompje wordt aangeplant. Tijdens de groei, wordt de boom continu in vorm gesnoeid, loten geënt en takken langs een klim-mal geleid. Na een paar jaar is de lamp of stoel klaar voor ‘de pluk’.

In principe is ieder voorwerp zo BIODYNAMISCH te kweken: stoelen, tafels, kunstobjecten. Dit is het werk van de natuur, puur vakmanschap en engelengeduld.

Stel je voor: per 100 bomen, moet je 1000 takken bijhouden en 10.000 loten op tijd snoeien — 7 à 9 jaar lang!  

7 of 60 jaar

Houten stoelen worden van bomen gemaakt. Deze zijn na 50-60 jaar klaar om gekapt te worden voor timmerhout. De gevelde boomstammen worden van hun takken ontdaan. Ze gaan op transport naar de houtzagerij: om ontschorst en verzaagd te worden. De houten planken moeten gedroogd worden, een proces van maanden in een droogkamers, van jaren in de open lucht. Daarna kan het hout bewerkt en verwerkt worden tot een stoel.

Van jong plantje naar meubelstuk: zie je de vrachtwagens rijden, de energiekosten, het water,  de bijkomende grondstoffen en materialen, de investeringen in het machinepark, de gebouwen,  de infrastructuur, de uren werk, de decennia tijd voorbijgaan…

Nee, dan het geteelde meubilair. Afhankelijk van de houtsoort, heb je na 7-9 jaar een volgroeide stoel. Klaar om geplukt te worden, klaar voor gebruik. Gewoon ter plekke!

Think local, grow local.

Hoe kom je erop?

Dat is een kwestie van toeval, kinderlijke fantasie, (on)geluk en aha-erlebnissen.

  1. Als klein jochie, zag Gavin Munro een uit de kluiten gewassen bonsaiboom — en zag er de vorm van een stoel in.
  2. Op latere leeftijd, werd hij vaak aan zijn ruggenwervel geopereerd. Tijdens de herstelperiodes, werd hij langdurig vastgeklemd in een skelet van stangen en pinnen. Dat was zijn ervaring met ‘korset-correcties’.  Dat betekende ook eeuwig stilzitten, geduldig afwachten en alle tijd om na te denken.
  3. Na zijn studietijd, maakte hij meubels van driftwood. Hij raakte gefascineerd door de vormen van de natuur.

Deze 3 mijlpalen hebben Gavin op het idee van Full Grown design gebracht: gespalkte vormen, natuurlijke processen.

Splinternieuw? Eeuwenoud!

Een geniale uitvinding, toch? Maar nieuw? Nou nee. De techniek is al millennia oud.

“De Grieken en Egyptenaren kweekten al stoelen. De Chinesen groeven gaten, vulden ze met stenen op tot een stoel-vorm en lieten boomwortels tussen de gaten groeien.”

Dit onderwerp wordt vervolgd …

meer over dit onderwerp: | stoelen uit de kas | green(er) living |

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This

Share dit bericht op