Montessori kinderkamer

#StayHome met je kids vergt nogal wat van je. Hoe hou je ze iedere dag, al die weken bezig? Je zult verbaasd zijn over alle creativiteit die je in huis hebt. Die rijke fantasie van je kids! Ze zien van alles wat jij niet ziet. Ze ontdekken hun omgeving en verzinnen een eigen leefwereldje. Die intuïtieve nieuwsgierigheid en energieke creativiteit van het kind vormen het principe van de Montessori-filosofie — EN van het Discovery-concept. Het design spreekt een archetypische vormentaal.

zelf, zelf, zelf…

Van nature willen kinderen van alles ZELF ontdekken en vooral ZELF doen. Zo herkenbaar! Ze kruipen overal heen,  zitten overal aan. Hun leventje is één groot avontuur, een continue ontdekkingsreis. Dat is geweldig mooi om te zien, maar niet altijd even gemakkelijk 😉 Vooral dat ‘Nee, zelf doen’ ….

Dat is juist de kern van de Monteressori-pedagogie:  ‘al doende leert men.’ Dus je moet de kinderlijke nieuwsgierigheid en fantasie juist STIMULEREN.  Dus je kind NIET alles voorschrijven, het meteen voordoen of het voor hem doen. Nee, laat hem juist spontaan zijn gang gaan. Dat is goed voor de ontwikkeling van zijn ZELFstandigheid & ZELFvertrouwen.

 

basic basis

De Belgische fabrikant Mathy by Bols heeft de Montessori-filosofie vertaald naar het Discovery-bed. (Hoe toepasselijk & VEELzeggend kan een naam zijn!)

Het basisbed is zeer basic & neutraal vormgegeven. Het hoofdeinde heeft de vorm van een alkoof: dat geeft je ukkiepukkie een beschut, veilig  gevoel. Hier kan hij zich terugtrekken, verstoppen.

De instaphoogte is vrij laag, zodat de kleine dreumes ZELF in bed kan kruipen. Optioneel kun je er een bedlade onder schuiven.

Voor zover weinig tot niets bijzonders? Nou, vergis je niet!

 

Mathy by Bols: Discovery, design Coralie Revaud

vrije interpretatie

Die abstracte wielen suggereren rijden, bewegen mobiliteit, op reis gaan, … Een zinspeling op de ontdekkingsreis van je kind! Je kunt het basisbed uitbouwen met een ‘baldakijn’ of met een extra bed & ladder tot hoogslaper. Dat laatste is toch algemeen bekend bij deze categorie kinderbedden? Dus wat maakt Discovery dan anders?

Om te beginnen, ontbreken de gebruikelijke speelgordijnen & -attributen. Zonder dergelijke concrete voorstellingen, krijgt de kinderlijke creativiteit & fantasie alle ruimte!

Verder de archetypische vormgeving: die stimuleert vrije associaties. Interpreteert je kind het (uitgebouwde) bed met een (dubbeldekker)bus, vrachtwagen, ijscokar of foodtruck, een koets of …. ? Dat beslist hij helemaal ZELF, autonoom. Idem dito voor het plankje buiten het bed, achter het hoofdeinde. Vult je kind dat in als een slaapplekje voor zijn knuffels of voor boeken, een lampje, een toonbank & nog veel meer?

Het pimpen van zijn bed doet je kind het liefste ZELF, met spulletjes die hij ZELF bij elkaar sprokkelt. Dingen uit zijn kamer, een oud laken van zijn ouders, zelf geplukte bloemen, knutselwerk, iets uit de keuken, etc.

Dat is de Montessori-filosofie ten top.

 

papa/mama ZELF doen

Het Discovery-bed zet ook de papa’s & mama’s aan het werk. Zij moeten ZELF het bed in elkaar zetten. Dat is een kwestie van de handen uit de mouwen steken. Je hebt geen fantasie nodig, want de montageinstucties spreken voor zich.

Het klusje geklaard? Kid happy en apetrots op zijn papa/mama. Wat wil je nog meer?

Nou, misschien zelf verven? Ook dat kan. Hoewel Discovery je de keuze biedt uit

26 (!) kleuren

(op waterbasis) voor het MDF.  Het massieve grenen is standaard naturel. 

100% Belgisch

Het Discovery-bed is 100% designed & made in Belgium.  Het concept is van de hand van Coralie Revaud, de productie gebeurt in het atelier van Mathy by Bols in Couvin (Wallonië). Dat past helemaal in de ‘act local’ trend.

meer over dit onderwerp:| kids design |

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This

Share dit bericht op