Het alternatief voor tropisch hardhout

Stay Home – Stay Safe – Enjoy the Sun. Nu waardeer je alles in & rondom je huis des te meer. Als je geluk hebt, heb je een balkon of terras. Met zo’n stralende zon, is dat PUUR genieten! Misschien is het nu de tijd om voor duurzamere tuinmeubelen te gaan.  Die moeten wel van tropisch hardhout zijn, toch? Nou, niet per se. Het alternatief is Accoya hout. Dat klinkt exotisch, maar groeit als kool naaldhout dat in NEDERLAND verduurzaamd wordt. Accoya scoort zelfs beter dan vele soorten hardhout!

We ervaren nu allemaal de impact van de globalisering. Is wat van ver komt altijd beter? Nee. Soms vind je dicht(er) bij huis betere oplossingen. Ik vind Accoya-hout zo’n typisch voorbeeld.

Accoya is van origine naaldhout. Dat groeit razendsnel, maar kan daarom niet tippen aan tropisch hardhout. Want: hoe trager een boom groeit, des te harder en duurzamer het hout. Dus bye bye naaldhout? Nee! Tegenwoordig kan naaldhout verduurzaamd, worden: via het acetylatieproces. Het hout wordt door en door in azijnzuuranhydride gedrenkt. (Je kunt dat vergelijken met een super geconcentreerde versie van keukenazijn.) Het resultaat: hout met duurzaamheidsklasse 1.

“Accoya-hout gaat   zeker 50 jaar mee bij bovengrondse toepassingen.”

(Onder de grond &  in water: 25 jaar.) Is dat niet sterk?

Onbekend, onbemind?

Helaas is Accoya-hout nog niet zo bekend. Slechts een paar kleine bedrijven maken er outdoor-meubels van. O.a. Weltevree voor zijn TableBench en PatioBench; Lonc als optie in zijn Clip Board-serie; Acctable voor zijn complete assortiment, zowel het hout als het nieuwe plaatmateriaal Tricoya.

LONC: Clip Board, design Patrick Kusters. Nu ook leverbaar in Accoya-hout.

WELTEVREE: Tablebench, design Jair Straschnow

Accoya-hout

Met de TableBench heeft Weltevree de picknicktafel opnieuw uitgevonden. Er staat een multifunctioneel en compact outdoor-meubel dat LEVENSLANG meegaat. Hoezo levenslang? Dankzij het Accoya-hout én het innovatieve design!

Het tafelblad is in de breedte gehalveerd en heeft een afgeschuinde rand. Daar kun je lekker tegenaan zitten. Daarom heet hij TableBench: je kunt  gewoon aan de tafel zitten of omgekeerd, als op een bank.

Meer uitleg over de ins & outs van het design vind je hier >.

Tricoya-plaat

De Maasstoel is gemaakt van Tricoya: een mdf-plaatmateriaal, geperst van zeer fijngemalen ACCOYA houtvezels en formaldehydevrije lijm. Het grote verschil met het bekende MDF: dankzij de ACCOYA-vezels, is  Tricoya-plaat extreem watervast, dus geschikt voor buitengebruik — zelfs ongeverfd! Dat alleen al maakt de Maasstoel een ecologisch verantwoord alternatief. Dat klinkt inderdaad duurzamer.

De Maastoel zit ook logistiek & productietechnisch goed in elkaar. Hij is ontworpen als een bouwpakket: je moet hem zelf in elkaar zetten. Vergeet de Ikea-taferelen, de Maasstoel bestaat uit slechts 6 onderdelen die je eenvoudig in elkaar schuift. Er komt geen beslag of gereedschap aan te pas. De onderdelen zijn zo uitgekiend dat er precies 2 Maasstoelen uit 1 Trocoya-plaat gaan.

Wil je je Maasstoel echt speciaal voor JOU laten maken? Laat dan je naam of logo in de stoel freezen!

meer over dit onderwerp:| green(er) living|

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This

Share dit bericht op